Születésnap.com logo

Jól esne
egy kis lelki támogatás

Smiley

Köszönöm:

Gyakori kérdések válaszokkal és hivatkozások

Mi az a bioritmus?

Wilhelm Fliess berlini orvos szerint az ember élete során, számos területen ciklikusság figyelhető meg, beleértve a születést és a halált is. Az ő és később számos követőjének munkái alapján három elsődleges bioritmust különböztetünk meg: a fizikai (23 napos ciklus), érzelmi (28 napos ciklus) és a szellemi (intellektuális) bioritmust (33 napos periódus), melyek az egyén születésének pillanatában mind középszintről indulnak, és különböző időintervallum szerint ismétlődő szinuszgörbét írnak le.

Hogyan tudták megbecsülni magyarországi születések számát adott napra?

Rendelkeztem születések számával Magyarország mostani területén évi felbontásban. 1900 és idefelé évente. Régebbi évekre csak 50-100 évenkénti adatokat sikerült megszerezni. A hézagokat lineáris interpolációval (arányosítva) kiszámoltam. Az évi számot elosztottam napok számával adott évben. Tehát ez becsült adat, nem pontos érték. Források: B.R. Mitchell. European historical statistics és United nations. Demographic Yearbook 1948.

Meghívók rajzai

A meghívók rajzaira nem érvényes a Creative Commons licenc, és más célokra tilos őket felhasználni (kivéve képeslapok, meghívók generálására, nyomtatására születésnap.com oldalról). A rajzokat honlapunknak rajzolta Niki, rajzok.com webmestere.

Hogyan számolták születések számát a világon adott napra?

Születések számát a világon már kicsit nehezebb volt kiszámolni. Két táblázatra volt szükség. Első: Kiindulás volt a BIRTH RATE adat, ami azt mutatja meg, hogy 1000 emberre hány születés volt adott évben. Ezt fel kellet szorozni hogy egész föld népességre vonatkozzon az adat, így kellet a másik táblázat: Föld népessége. Itt is csak 10-50 évenkénti adatokkal rendelkeztem és a hézagokat lineárisan ki kellet számolni. Forrás: UN, department of Economic and Social Affairs.

Hogy lehet január kezdete 52. hét?

ISO-8601 szerint a hét hétfővel kezdődik, vagyis adott évben január 1. még nem volt hétfő így az előző évhez tartozik (hetek számolásában)

Folyók vízhozama

Tiszai vízhozamot (Szegednél) 820 m³/s átlagos értékkel számoltam. Forrás: A TISZA-VÖLGY ÁRVÍZVÉDELME ÉS FEJLESZTÉSE. Dunai vízhozamot 2350 m³/s átlagos vízhozammal kalkuláltam (Budapestnél). Forrás: Duna, Panoráma Kiadó, 1964.

Dátumos események

Események, születések, halálozások adott napra több forrásból származik, de kiinduló adatok 90%-a (honlap indításnál) a híres hu.wikipedia.org-ról származik. Természetesen ez a lista szépen, lassan bővül, hírekből, újságokból..

Névnapok forrása

Dátumos névnapos listát vagyok.net névelemző honlap üzemeltetői biztosították.

Még egy kis adat

Hajnövekedési időt 0,35 mm/nap sebességgel számoltam. Szívdobbanások száma átlagos 70-es percenkénti pulzussal lettek kalkulálva.